Et seminar kan sammenlignes med en konferanse, bare i mindre skala og med færre deltagere. En fagperson holder et foredrag om et bestemt tema for et mindre publikum. Det åpnes opp for en mer uformell interaksjon mellom foredragsholder og deltagerne, med mulighet for å utveksle ideer, erfaringer og perspektiver omkring den aktuelle tematikken.
Det er mange fordeler med å delta på seminar. Du øver opp kommunikasjonsevnen, tilegner deg kunnskap, mingler og får et løft i både motivasjon og selvtillit.
Muntlig kommunikasjon
Seminarer kan utgjøre et behagelig og åpent miljø for å praktisere profesjonelle kommunikasjonsteknikker. Du blir en bedre lytter og mer åpen for andres synspunkter, og du får øvelse i å legge frem dine argumenter klart og tydelig.
Gjennom gruppediskusjoner og aktiviteter vil du dessuten få mulighet til å øve opp mellommenneskelige ferdigheter, som for eksempel det å håndtere meningskonflikter blant deltagerne og å samarbeide for å løse felles oppgaver.
Ekspertkunnskap
På et seminar får du satt deg dypt inn i en tematikk, gjennom presentasjoner og diskusjoner ledet av fagpersoner. Seminarer egner seg veldig bra for folk som ønsker å studere et bestemt tema grundig, men som ikke har sansen for å lese om det eller tid til å delta i undervisning.
Kommer du med spørsmål, gjør detaljerte notater og hver gang stiller godt forberedt til det som skal skje, vil du kunne sitte igjen med et bredt spekter av kunnskap på et bestemt felt.
Nettverking/mingling
I tillegg til å ha tilgang på fagfolk får du ved å delta på seminar muligheten til å møte andre som deler dine interesser. Gjennom gruppediskusjoner kan du debattere ulike utfordringer knyttet til fagområdet, dele erfaringer og utveksle synspunkter. På den måten holder du deg løpende oppdatert på nye trender i bransjen.
Å møte nye mennesker kan virke oppmuntrende og gi deg et friskt blikk på utfordringer som går igjen. Disse relasjonene kan bli til kontakter i yrkessammenheng etter at seminaret er ferdig.
Fornyet motivasjon
Det er lett å bli så opphengt i daglige rutiner at du mister motivasjonen og begeistringen for jobben eller fritidsinteresser. På et seminar kan du komme deg litt bort og fordype deg i et tema i noen dager. Dermed kan det være at du kommer tilbake med ny glød og sterkere motivasjon til å gå etter målene du har satt deg. Dette kan igjen gjøre deg mer produktiv og bedre i stand til å oppnå yrkesmessige mål.
LES OGSÅ:
- Hvordan bruke frokostseminar som markedsføringsverktøy
- 3 nøkkelingredienser til et vellykket arrangement