Hvordan kan du som planlegger et arrangement være med og ta din del av ansvaret for miljøet? Tenk grønt på ditt neste arrangement – vi gir deg 5 tips til hvordan du kan få det til. Det blir stadig viktigere å tenke miljøvern og det er en stigende interesse og bevissthet hos folk flest også når det gjelder små ting som hver og en av oss kan gjøre for miljøet. Nå har det også blitt en trend for arrangementer.
....Og hva er vel bedre enn et trendy og miljøvennlig arrangement?
5 måter å gjøre ditt arrangement grønnere:
1. Bevisst valg av hotell/konferansested
- I Norge kan man velge mellom 72 svanemerkede hoteller. Et svanemerket hotell har satt i gang en rekke miljøtiltak uten at det går på bekostning av komforten eller opplevelsen for gjestene. (kilde)
- Gjør research av de ulike hotellene, sjekk Tripadvisor og lignende for å høre andre gjesters opplevelse av hotellene.
- Ta et nettmøte med hotellet i stedet for å reise dit: Du får antagelig en elektronisk visning som gir deg den informasjonen du trenger.
2. Miljøvennlig transport
- Velg et lokale som ligger sentralt og motiver deltakerne til å sette igjen bilen hjemme for heller å benytte seg av kollektiv transport på vei til og fra arrangementet.
- Gi informasjon om kollektiv transporten – jo mer du gjør denne informasjonen tilgjengelig, jo mer inspirerer du deltakerne dine til å gå for dette alternativet.
- Hvis du velger et sted langt unna: Organiser et samlet tilbud for å komme seg dit; sett opp en buss eller oppfordre deltakerne til å organisere samkjøring.
3. Gå for de små miljøvennlige tiltakene
- Bruk vann fra karaffel fremfor å servere vann fra flasker.
- Planlegg mengden mat i forhold til andre deltakere. Årlig kaster nordmenn mellom 200.000 – 300.000 tonn mat og ved at du bevisst reduserer mengden med mat, kan du bidra til å gjøre en forskjell. (kilde)
- Ha kildesortering. Sjekk hvordan reglene er for stedet du skal avholde arrangementet og følg det. Mer enn en tredjedel av avfallet fra norske hjem gjenvinnes til nye materialer. Vær med å bidra til dette. (kilde)
- Bruk gjenbrukbart servise fremfor engangsbruk-materiale.
4. Tenk gjennom matserveringen
- Server økologisk mat og tenk; jo mer kortreist jo bedre. Gjør gjerne også research på alternativer i nærområdet (kilde)
- Unngå å servere kjøttretter: media har lagt stor vekt på hvor miljøskadelig kjøttindustrien er – noe som har gjort folk mer opplyste og bevisste på temaet; bare det å kutte ut én kjøttrett i uka for heller å velge vegetarisk bidrar stort. Kanskje du vil følge dette rådet til ditt arrangement? (kilde)
- Bruk digitale verktøy fremfor å printe ut informasjon på papir.
- Anvend elektronisk innsjekk eller hør med leverandører om miljøvennlige navneskilt.
- Send ut evalueringsskjemaer via epost – ikke del ut på papir.
- Del streamingen fra eventet og materiell i etterkant via nettsider eller epost.
Vær kreativ og du vil komme opp med mange smarte løsninger for å gjøre ditt event litt grønnere og litt mer miljøvennlig. Lykke til!